waar is thuis

Waar is thuis?   

Wat is thuis? Wat bepaalt dat je thuis bent? Is het hetgeen dat je kent? Waar je altijd geweest bent? Waar je iedereen kent? Waar je geen vreemde bent maar een local? Waar je de taal spreekt?

Onlangs was ik in Italië. Ik keek uit over een imposant gebergte en naast mij zat mijn broer en zijn vrouw. Ik was thuis, zo voelde het, maar ook ruim 1200 kilometer van mijn huis vandaan. Terwijl ik dit schrijf bevind ik mij dichter bij huis en verwonder ik mij over het fenomeen “thuis”. Ik herinner me een moment, liggend op de bank met in mijn ene arm mijn partner en in mijn andere arm mijn hondje. Een puur geluksmoment, meer “thuis” kon ik niet zijn dan dat ik precies daar op dat moment was. Ik herinner me twee vrienden die twee straten achter mij woonden. Als zij pannenkoeken bakten of één van mijn favoriete vega maaltijden maakten, belden ze mij standaard op; “eet je mee?” 

Thuis. 

Ik ben inmiddels een paar dagen terug van Italië. Weer ver weg van mijn familie, maar dichtbij huis en toch zoek ik even. Al die externe “thuis-bronnen”, ofwel mijn familie, ver van mijn huis vandaan hebben me even uit mijn eigen thuis getrokken. Uit mijn eigen ritme. Wat maakte dat ik achter mijn laptop kroop nadat ik tijdens mijn ontbijtje over ‘thuis’ na zat te denken. Dat thuis zijn, of thuis voelen, wanneer en waar doe je dat? 

Voor mij is het onder andere achter mijn laptop, schrijvend, met mijn voeten op de grond en mijn vingers ratelend over het toetsenbord. Uit mijn hoofd, in de flow en verbonden, niet denkend over zinnen maar het laten komen van de woorden. Dan ben ik thuis. In het moment. Misschien is dat wel wat het beste ‘thuis’ omschrijft. In het moment. Want waar we ook zijn, wanneer we niet in het moment zijn, maar in ons hoofd, zijn we niet thuis. Daar waar we thuis zijn, zijn we verbonden. Verbonden met de aarde, onze voeten, ons lichaam en nog wel het belangrijkste verbonden met ons hart.

Ik denk dat dat is waarom die momenten waarop we omringd zijn met geliefden zo makkelijk als thuis voelen. Daar waar we verbonden zijn met liefde en geliefden is thuis. Daar waarmee we onszelf met liefde kunnen verbinden is thuis. In wat we doen, met wie we zijn en waar we zijn. Als het in lijn ligt met ons hart, is het thuis. Je lichaam, gevoel en energie herkent het ook gelijk; dit is thuis. Dit is veilig. 

Thuis is waar liefde is. Thuis is waar liefde (van) gaat stromen. Thuis is datgene doen wat ons hart van ons vraagt. Thuis kom je door datgene te doen wat ons terug in verbinding brengt met wie we zijn. Thuis is datgene doen waarvan je voelt dat je energie weer gaat stromen. Thuis is zijn waar je hart wil zijn.

Voor een ieder die terugkomt van een mooie reis, vakantie of trip. Aard jezelf door die dingen weer te doen waarvan je weet dat het je dichter bij jezelf brengt. Waarvan je weer voelt; ik ben er weer. 

Welkom terug!

Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *